Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Η επικίνδυνη τροχιά του ιού

Ανεπιθύμητο κι αποφευκτέο τυχόν σχέδιο για πιο σοβαρά σενάρια:
Να διασωθούν δηλαδή μόνο όσοι έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Θα μπορούσε να έρθει ακόμα και η πιο οδυνηρή ημέρα, αυτή στην οποία οι γιατροί θα αναγκαστούν να αποφασίσουν ποιος θα σωθεί και ποιος όχι, γράφοντας στα ιατρικά αρχεία των αποκλεισμένων: «Μην διασωληνώνετε». Εξάλλου προάγγελος αυτής της αποτρόπαιας λύσης είναι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που καταγγέλλει την έλλειψη οξυγόνου σε πολλές χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό. Όταν δηλαδή τα πάντα κινούνται σύμφωνα με τους ρυθμούς της οικονομίας και την εύρυθμη αντιστοίχιση των αριθμών, ο καπιταλισμός αγνοεί την δημοκρατία έχοντας ως αποκλειστικό του μέλημα την πλήρη δημοσιονομική εφαρμογή των κρατών αδιαφορώντας παράλληλα για την θωράκιση των συστημάτων υγείας σε μια επείγουσα επίθεση επιδημίας ή στην χειρότερη και πανδημίας όπως η συγκεκριμένη.

Επομένως, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες παράμετροι: η σοβαρότητα της νόσου, η παρουσία άλλων παθολογιών, οι επιπτώσεις άλλων ζωτικών οργάνων και δυστυχώς, η ηλικία. Αυτό το τελευταίο θα σήμαινε την πλήρη εκκαθάριση όλων των ηθικών αρχών του συστήματος υγείας μιας χώρας όπως η Ιταλία που, σε αντίθεση άλλων κρατών παγκοσμίως, λειτουργεί υπέρ της Γεροντολογίας θεραπεύοντας προσεκτικά ακόμη και τους 90χρονους δίνοντάς τους την δυνατότητα να τα καταφέρουν.

Ας καταβληθεί λοιπόν κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η μέρα κατά την οποία θα αποφασιστεί να καταρτιστούν λίστες ασθενών με τα ονόματα αυτών που θα σωθούν και αυτών που θα απορριφθούν. Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε τον κώδικα δεοντολογίας των αναισθησιολόγων που είναι εμπνευσμένος από μια και μόνο ηθική αρχή: «Πάντα υπέρ της ζωής κι ενάντια στον πόνο».

Κι επειδή κάθε έκτακτη ανάγκη διαταράσσει τα πρωτόκολλα κι ενίοτε εξαναγκάζει σε απάνθρωπες αποφάσεις, ας φροντίσουμε με κάθε μέσον ώστε οι «κοινοί» ασθενείς να μην παύσουν να υφίστανται έχοντας πάντα τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτου νόσου, παθολογίας, κλινικών επιπτώσεων και ηλικίας.

Διογένης ο Σινωπεύς (ο μ.Χ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: